Kwartiermaker Sociale Wijk- en Dorpsvernieuwing

Gemeente Eemsdelta

  • Uitzenden
  • 01-07-2025
  • Groningen
  • 12 uur
Logo van Gemeente Eemsdelta
17 maanden
HBO
Nog 6 dagen

Dit ga je doen

Over de gemeente Eemsdelta
Als gemeente Eemsdelta zijn wij een aantrekkelijke gemeente voor inwoners, bedrijven, bezoekers én medewerkers. In onze gemeente vind je de Waddenkust, weidse cultuurlandschappen en karakteristieke dorpen met middeleeuwse kerkjes. Maar ook dynamische havens en innovatieve bedrijvigheid. Het is een gemeente waar we nuchter zijn, naar elkaar omkijken en samen de handen uit de mouwen steken met onze vertrouwde kwaliteiten!

Ook in Eemsdelta zien we dat de samenleving in een hoog tempo verandert. Mede door de digitalisering organiseren inwoners zich gemakkelijker en sneller, maar ook de opgaven die op ons afkomen vragen om een andere manier van werken én we kunnen het niet langer alleen. We willen vooral een gemeente zijn (en blijven) die dicht bij de inwoners, ondernemers en partners staat. We willen weten wat er leeft, wat er nodig is en hoe we ervoor kunnen zorgen dat ons gebied zich ontwikkelt en dat de leefbaarheid groot is. Eemsdelta dichtbij!

Opdrachtomschrijving
De gemeente Eemsdelta kiest ervoor om wijk- en dorpsgericht te werken op plekken waar een grote sociale opgave ligt. Bijvoorbeeld als gevolg van de versterkingsopgave, maar ook door een stapeling aan maatschappelijke opgaven. We kijken naar wat er nodig is in een wijk of dorp om de leefbaarheid te behouden, te herstellen of een impuls te geven. In onze aanpak gaan we uit van de kracht van de samenleving en sluiten we aan bij bestaande netwerken of zoeken we naar nieuwe vormen van samenwerking tussen inwoners en professionals. Samen wordt een plan gemaakt voor de wijk of het dorp. De kwartiermaker sociale wijk- en dorpsvernieuwing speelt hierin een belangrijke aanjagende en faciliterende rol.

Loppersum
Eén van de dorpen waar we samen met inwoners en professionals werken aan sociale opgaven is Loppersum. Loppersum heeft een intensieve periode van versterking doorgemaakt en die is nog niet voorbij. Deze fysieke context is sterk bepalend voor de maatschappelijke opgaven en onze aanpak daarin. Er liggen opgaven rond de beschikbaarheid van woningen, het langer thuis wonen, het toekomstbestendig maken van voorzieningen (zoals het verbouwde Ons Dorpshuis en dagbesteding de Brug), het (her)inrichten van de leefomgeving en het opgroeien en (veilig) spelen in het dorp.

Hierin hebben we aandacht voor het versterken van onderlinge sociale verbindingen. Er is grote behoefte onder Lopsters om vooruit te kijken, er samen wat van te maken en de karakteristieke identiteit van het dorp (weer) te kunnen koesteren. Vanuit Sterke dorpen en wijken werken we samen met inwoners en partners, gebiedsgericht aan al deze opgaven. We ondersteunen en faciliteren inwoners, dorpsorganisaties en vrijwilligers en werken bijvoorbeeld samen aan een dorpsplan, aan ontmoetingsactiviteiten en aan de versterking van bestaande dorpsfuncties.

Rol kwartiermaker
De kwartiermaker zet de samenwerking tussen dorpspartijen, inwoners en professionals voort en breidt deze uit. De focus ligt op het samen leven in het dorp, waarin het versterken van sociale cohesie en bijvoorbeeld het vieren van tradities, belangrijke aspecten zijn. Ook het betrekken van jongeren, het omzien naar elkaar en 'noaberschap' zijn belangrijke thema's. Je zorgt voor verbindingen tussen de andere projecten en opgaves in het dorp en weet vragen op de juiste plek te agenderen. Je signaleert knelpunten in de uitvoering en helpt om deze vlot te trekken. Bovendien weet je de uitdagingen van het dorp te verbinden aan bredere maatschappelijke opgaven die spelen en integreert ze in de programma's van onze gemeente.

Kandidaatomschrijving

De kwartiermaker:

  • geeft een vervolg aan de lokale coalitie met diverse themagroepen en heeft hierin de regie
  • sluit aan bij de in gang gezette initiatieven, verrijkt en verbreedt deze, en jaagt aan waar nodig
  • signaleert vragen uit het dorp en gaat daar proactief mee aan de slag
  • verbindt de verschillende sociale projecten in het dorp
  • heeft aandacht voor de mogelijkheden voor ontmoeting in het dorp, inventariseert de behoefte en geeft advies
  • weet verbinding te maken met de thema's/ opgaves binnen de gemeentelijke organisatie
  • geeft advies over samenwerken in een logisch, samenhangend netwerk voor nu en naar de toekomst
  • maakt regelmatig de behaalde resultaten zichtbaar voor het dorp en de organisatie
  • blijft na het verankeren van de verbindingen in het dorp de processen monitoren en stuurt bij waar nodig

Voor deze functie gaat onze voorkeur uit naar een collega met:

  • Kennis en ervaring met samenwerken in wijken en dorpen
  • Ervaring met project- of programmamanagement
  • Ervaring met verandermanagement en verandercommunicatie
  • Communicatief vaardig, creatief en oplossingsgericht
  • Enthousiasme en energie en weet dit ook over te brengen op anderen
  • Initiatiefrijk en in staat om aan te sturen op het gezamenlijk belang

Dit ben jij

  • Afgeronde HBO-opleiding – Aantoonbaar relevante en afgeronde HBO opleiding
  • Kennis en minimaal 3 jaar werkervaring – Aantoonbare kennis binnen het
    sociale domein op het gebied van leefbaarheid en sociale cohesie
  • Motivatiebrief – Bij deze opdracht wordt om een motivatiebrief gevraagd.
    Deze weegt mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze motivatiebrief wordt
    beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria. U geeft in uw
    motivatiebrief aan waarom u geschikt bent voor deze opdracht. U geeft
    concreet aan welke ervaring u heeft als kwartiermaker binnen een gemeente
  • Kandidaat beschikt over recente en relevante werkervaring
    binnen het sociale domein op het gebied van leefbaarheid en sociale cohesie
  • Kandidaat beschikt over werkervaring met project- of
    programmamanagement
  • Interview – Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een
    aantal partijen interviews afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke
    beoordeling. Deze interviews worden beoordeeld volgens de hieronder
    aangegeven criteria. De kandidaten die worden uitgenodigd voor een gesprek
    worden tijdens dit gesprek getoetst op de gevraagde kennis, ervaring en
    competenties zoals beschreven bij de opdrachtomschrijving/kandidaat
    omschrijving. Daarnaast wordt er beoordeeld of de kandidaat past binnen de
    organisatie en/of er een klik is met de kandidaat

Rosa Wijsmuller

Operations Consultant

Het proces

Dit verhaal gaat over jou

01

De zoektocht – waar begin je?

Elke maand ontvangen we honderden vacatures. Die publiceren we op onze website, maar we blijven niet achteroverleunen. Ons team gaat actief op zoek naar de juiste match. Misschien vind jij ons, of wij jou – hoe dan ook: we maken snel contact.

02

De kennismaking – een goed gesprek, geen kruisverhoor

Jij ziet een interessante opdracht of wij denken dat er een goed bij je past. We bellen om je beter te leren kennen en de opdracht door te nemen. Wat vind jij belangrijk? Wat zijn je ambities? We houden het persoonlijk én to the point. Zo verkennen we samen wat de juiste match voor je is en wat daarmee ook het beste voor de klant is.

03

Afspraken maken – helder en zonder kleine lettertjes

Past de opdracht bij jouw expertise? Top. We bespreken de voorwaarden, je gewenste salaris en hoe de opdracht eruitziet. Omdat het om overheidsvacatures gaat, kunnen de eisen complex zijn en het proces tijdrovend – maar daar helpen wij je soepel doorheen.

04

Introductie – wij regelen de papierwinkel

Je levert een bijgewerkt cv, motivatie en eventuele referenties aan. Wij stellen de introductie samen, volledig afgestemd op de wensen van de opdrachtgever. Alles wat we bespreken komt daarin terug – eerlijk, transparant en geen verrassingen.

05

Even geduld – maar we houden je op de hoogte

Overheidsprocessen kunnen soms traag zijn. Wij geven je vooraf een realistische tijdlijn en houden je tussendoor op de hoogte. Geen radiostilte, maar duidelijke upd

06

Op gesprek – goed voorbereid op pad

Word je uitgenodigd? Mooi! We plannen samen het gesprek en bereiden het grondig voor. We geven je tips & tricks en duiken in de inhoud van de opdracht. Het doel: jouw kansen maximaliseren.

07

Go of No-Go – samen evalueren

Na het gesprek evalueren we hoe het ging. Wil jij door en ziet de opdrachtgever het ook zitten? Dan koppelen we je aan één van onze uitzendpartners. Zij regelen het uitzendcontract. Is het toch geen match? Dan halen we feedback op en zoeken we verder.

08

Aan de slag – alles geregeld, jij kunt starten

Bij een succesvolle bemiddeling leggen we alle afspraken vast in een overeenkomst. Je uitzendpartner regelt het contract, de administratie en zorgt ervoor dat je netjes en op tijd betaald wordt. Jij hoeft alleen maar te focussen op je werk (en een taart sturen mag altijd 😉).

09

Service – ook ná de start zijn we er voor je

Zolang je aan de opdracht werkt, blijven wij je aanspreekpunt. Ook kan je regelmatig uitnodigingen van ons verwachten voor kleine events en borrels bij ons op kantoor. Heb je vragen over je opdracht, verlenging of indexaties? Eén belletje en we helpen je verder. Is de opdracht afgerond? Dan zoeken we met plezier naar een volgende uitdaging voor je.

Iets voor jou?

Laat het ons weten!

Iets voor jou?

Reageer dan vandaag nog!