Coördinator nutsvoorzieningen
Gemeente Harderwijk
- Uitzenden
- 01-08-2025
- Gelderland
- 5 uur

Dit ga je doen
Coordinatie ontwerp en aanleg nutsvoorzieningen (nutscoördinator) in 3 verschillende projecten.
1: Waterfront:
In de gemeente Harderwijk is het woningbouwproject Waterfront sinds 2014 in uitvoering. In de derde fase van het project worden in 6 verschillende deelgebieden circa 1.000 woningen gebouwd.
De woningen worden ontwikkeld en gebouwd door steeds weer een andere combinatie van partijen die via een europese aanbestedingsprocedure worden geselecteerd. De gemeente maakt de gronden bouwrijp en legt het openbaar gebied aan na afronding van de bouw.
2: Nieuw Weiburg:
Gemeente Harderwijk ontwikkelt, samen met haar partners, het voormalige bedrijventerrein Weiburg naar een nieuwe (woon)wijk. Het gebied is centraal gelegen, direct ten noordwesten van het station. De uitbreiding met 1000 tot 1200 woningen moet bijdragen aan het terugdringen van het woningtekort. Het stationsgebied is ook een belangrijke plek voor de ontwikkeling van 7.500 tot 12.500 m2 aan kantoorruimte. Aan het Westeinde is ruimte voor wonen, werken, zorg en onderwijs. Dit noemen wij de ‘çhallenge boulevard’. De uitgangspunten en ambities zijn verwoord in de Nota van Uitgangspunten Nieuw Weiburg die op 30 maart 2023 door de gemeenteraad is vastgesteld.
Daarmee is de eerste fase van de planontwikkeling afgerond en is inmiddels gestart met de verdere planontwikkeling.
3. Kranenburg
Ten zuidoosten van het station bevindt zich ‘Kranenburg’, een voormalig kazerneterrein van ca. 11,2 ha. De gemeente Harderwijk heeft het terrein volledig in eigendom en verhuurt de gronden momenteel aan het COA, Landstede (VEVA) en Stichting MESS. We ontwikkelen een woningbouwplan voor ca. 500 woningen waarbij in de definitieve situatie ook de huidige huurders Landstede en Stichting MESS aanwezig blijven. Op 10 juni 2024 heeft de gemeenteraad het Ontwikkelkader Kranenburg vastgesteld. Op dit moment wordt gewerkt aan het Masterplan, welke eind 2025/begin2026 gereed moet zijn.
Kranenburg wordt een woonwijk waar gezamenlijk gebruik van de openbare ruimte leidt tot een dynamisch woonmilieu met een uniek karakter die verwijst naar het historische gebruik als defensieterrein.
We maken een autoluwe wijk met veel bestaand groen en we onderzoeken de mogelijkheid voor een gebiedsgebonden smart-grid energiesysteem om zoveel mogelijk netonafhankelijk te zijn. Deze ambitie wordt extra scherp door de (waarschijnlijke) noodzaak van een breed elektrisch deelmobiliteitsconcept. Deze noodzaak lijkt zowel een risico als een kans te vormen i.h.k.v. netcongestie, kijkend naar de hoeveelheid benodigde laadpunten alsmede de potentiële opslagcapaciteit die deelauto’s met zich mee kunnen brengen.
Binnen de projectorganisaties van deze 3 projecten is de projectleider gebiedsontwikkeling verantwoordelijk voor het hele project en de projectleider civiel draagt verantwoordelijkheid voor het binnen de kaders realiseren van bouwrijpe kavels die aan de ontwikkelaars worden uitgegeven en de aanleg van een woonrijp project na oplevering van de woningen.
Voor het bouwrijp maken en het woonrijpmaken selecteert de gemeente aannemers die in opdracht van de gemeente deze werkzaamheden uitvoeren.
Het bouw- en woonrijpmaken in opdracht gemeente gebeurt voor het Waterfront emissieloos. De gemeente stelt de laadinfrastructuur beschikbaar voor het opladen van het materieel.
In opdracht van de gemeente is er in het Waterfront een laag temperatuur warmtenet aangelegd. Ook voor Nieuw Weibug en Kranenburg (mogelijk) is de aanleg van een dergelijk net het uitgangspunt. Dit net maakt in het Waterfront gebruik van de restwarmte van de naast het project gelegen rioolwaterzuivering en brengte warmte en koude naar de woningen. De gemeente Harderwijk is een samenwerking aangegaan met Firan. Voor het beheer en uitbreiding van het net hebben beide partijen een BV opgericht. Het eigendom is gelijk verdeeld over beide partijen.
De gevraagde netcoordinator is een belangrijke adviseur van de projectleider civiel. Vanuit een brede ervaring adviseert de coordinator over het ontwerp (tracés, aansluitingen, capaciteit etc) en de uitvoering.
Daarnaast is de gevraagde coordinator ook een klankbord voor de projectleider gebiedsontwikkeling. Het Waterfront, Kranenburg en Nieuw Weiburg worden ontwikkeld in een regio waar de capaciteit van het net beperkt is. Om te voorkomen dat (deel)projecten stil komen te liggen omdat er niet niet voldoende aansluitcapaciteit kan worden gegarandeerd, wordt in overleg met de netbeheerders ook gekeken naar het beperken van de vraag en het aantal aansluitingen. Die leidt tot een pakket van ambities en kansen die worden verwerkt in de aanbestedingsprocedures. De gevraagde coordinator legt de link tussen de gebiedsontwikkeling (energieconcepten woningbouw) en de aanleg van de nutsvoorzieningen.
De rol van coordinator op de verschillende beschreven gebieden kan alleen succesvol worden ingevuld wanneer pro-actief contact wordt gelegd met de netbheerders. De coordinator kent de opgaven waarmee de netbeheerders kampen en kan vanuit die kennis op het goede moment en op het gevraagde niveau schakelen met de netbeheerders. Aanvragen voor aansluitingen en capaciteit komen zo nooit als een verrassing maar worden “ingemasseerd” bij de beheerders. Van belang is de wederkerigheid.
De keuzes in de gebiedsontwikkeling dragen bij aan het verminderen van de belasting van het net.
De netcoordinator vormt dus de spil tussen de gemeente en de verschillende netbeheerders waarbij een van die beheerders het Warmtenetwerkbedrijf Harderwijk is. Van belang is dan ook dat de gevraagde coordinator ervaring heeft met de aanleg van ZLT warmtenetten in combinatie met de andere infrastructuur. Deze ervaring is temeer van belang omdat de derde fase van het Waterfront een dicht bebouwd gebied is en wordt. De geldt ook voor Nieuw Weiburg dat een hoogstedelijk karakter krijgt. De profielen zijn smal en dat geldt ook voor de leidingentrace’s. Coordinatie en regie is van groot belang om fouten te voorkomen en het project volgens planning uit te voeren.
De opdracht zal gemiddeld 3 uur per week per project in beslag in beslag nemen wat neerkomt op gemiddeld ruim een dag per week. Het voornemen is de rol van coordinator voor een langere periode vast te lggen. Om die reden loopt de opdracht in eerste instantie tot eind 2027 (2,5 jaar) waarna 2 keer een velenging van 2 jaar mogelijk is. In de eerste periode van 2,5 jaar worden 2 evaluatiemomenten ingebouwd (eind 2025 en eind 2026).
De opdracht wordt uitgevoerd naar eigen inzicht, onder eindverantwoordelijkheid van de teamleider Ruimtelijk Projectenbureau; via de escalatieladder [in te huren functionaris] – projectleider – teamleider Ruimtelijk Projectenbureau.
Het project behelst het volgende:
Coordinatie/advies
- Verantwoordelijk voor integraliteit en afstemming van ontwerp infrastructuur
- Verantwoordelijk voor de tijdige afstemming met en tussen alle in het gebied betrokken netwerkbeheerders (Warmtentewerk Harderwijk, Liander, Vitens, etc)
- Rapporteert aan: Projectleider civiel Waterfront, Projectleider gebiedsontwikkeling Waterfront.
- Ervaren technicus die moeiteloos kan schakelen tussen technische details en strategie en technische kennis in weet te zetten in tactische en strategische communicatie en overleggen.
- Heeft een overtuigende persoonlijkheid en kan het goede, en soms moeilijke gesprek voeren met alle betrokken partijen.
- Is (mede) verantwoordelijk voor het relatiemanagement met betrokken (nuts) partijen.
Dit ben jij
- Minimaal 7 jaar ervaring met het ontwerpen van werkplannen voor Kabels en
Leidingen tracé’s, het voorbereiden van de uitvoering en het begeleiden van
de uitvoering door de aannemer - Minimaal 5 jaar kennis van en ervaring in een vergelijkbare procesrol
- Minimaal 5 jaar ervaring in een coordinerende rol tussen gemeentelijke
organisatie en netbeheerder (s) in complexe gebiedsontwikkelingen. Complex
wordt hier gedefinieerd als een project met ten minste 500 woningen in een
omgeving waar netcongestie aan de orde is
- Wenselijk is aanvullende ervaring op het gebied
van (de aanleg van) ZLT warmtenetten en het ontwerpen en onderhouden van
infrastructuur voor emissieloos werken. - Relevante referenties: Referenties die kunnen
bevestigen dat jíj de kandidaat bent die deze opdracht tot een goed einde
gaat brengen, en waar jij een relevante vergelijkbare opdracht uitgevoerd
hebt in het verleden: Voldoet volledig: Op basis van de genoemde
vergelijkbare opdracht, geeft referentie aan dat de kandidaat de opdracht
met een positief resultaat heeft afgerond. Voldoet deels: Op basis van de
genoemde vergelijkbare opdracht, geeft referentie aan dat de kandidaat de
opdracht met een neutraal resultaat heeft afgerond. Voldoet niet: Geen goed
afgeronde vergelijkbare opdracht met positieve referentie

Het proces
Dit verhaal gaat over jou
Iets voor jou?
Laat het ons weten!
Reageer op deze vacature via TenMonks en Merlijn neemt contact met je op om de match te verkennen.