Strategisch mobiliteitsadviseur SKLK
Gemeente Utrecht
- Uitzenden
- Utrecht
- 10 uur


Dit ga je doen
Beschrijving project
De gemeente Utrecht wil in de toekomst in het oostelijk deel van de stad een 'stedelijke knoop' ontwikkelen: Stedelijke Knoop Lunetten-Koningsweg (afgekort SKLK). Zie ook de projectwebsite. Dat is een gebied met goed openbaar vervoer, woningen, voorzieningen en werkruimtes. Dit idee komt uit de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 die in 2021 is vastgesteld. Om een start te maken, heeft de gemeente in een scenariostudie onderzocht wat de mogelijkheden zijn in het gebied rond het huidige station Lunetten. De scenariostudie laat zien wat er gebeurt als we kleine aanpassingen maken en wat voor effect het heeft als we heel veel gaan veranderen. De scenariostudie is nu afgerond. Uit het onderzoek komt een idee over de richting waarmee we verder willen. We gaan nu met strategische partners bij het rijk, de provincie en NS/ProRail verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor verbetering van het openbaar vervoer met een extra (intercity) station en een snelle buslijn (Bus Rapid Transit, afgekort BRT) van Westraven tot aan USP. Ook gaan we onderzoeken hoe we daarbij woningen, kantoren, winkels, horeca en andere voorzieningen kunnen toevoegen. Dit moet wel in balans gebeuren, dus er is ook ruimte nodig voor sport en veel groen en water in de openbare ruimte.
Korte beschrijving speelveld
Het ontwerpteam waar de strategisch mobiliteitsadviseur onderdeel van gaat uitmaken werkt aan de ontwikkeling van de stedelijke knoop Lunetten Koningsweg. Er zijn maandelijkse stafmomenten over deze ontwikkeling, waarbij de mobiliteitsadviseur soms ook zal moeten aanschuiven. Er is de afgelopen periode een scenariostudie opgesteld met een voorkeursrichting voor de ontwikkeling. Deze wordt omstreeks mei 2025 openbaar gemaakt. Het is goed mogelijk dat er toelichting gegeven moet worden op de mobiliteitskeuzes en -onderbouwing van de voorkeursrichting aan de raad in een technische briefing. Inbreng bij de participatie en communicatie met de omgeving maakt ook onderdeel uit van de opdracht. Er is ook afstemming nodig met externe stakeholders als Rijkswaterstaat, andere gemeenten, ProRail, NS en Provincie, met het oog op mobiliteitskeuzes in de nabije en verre toekomst in relatie tot deze ontwikkeling.
Opdrachtomschrijving:
Waar nodig vanuit expertise van mobiliteit advisering / input leveren voor de vervolgonderzoeken:
Vervoerswaardestudie. Vervolgonderzoek op basis van de uitkomsten van de OV vervoerswaardestudie (reeds uitgevoerd). Betreft o.a. reistijd van BRT i.r.t. vervoerswaarde en nadere bestudering inpassing van de BRT aan de westzijde van SKLK (in Lunetten).
Fasering. Input leveren vanuit mobiliteit voor de uitwerking van de fasering van SKLK. Hoe kan de voorkeursrichting in stappen gerealiseerd worden? En werkt elke tussenfase dan goed qua bereikbaarheid, OV-ontsluiting en parkeren? Voor de eerste fase van de fasering denken we aan bebouwing nabij het bestaande station Lunetten, in de driehoek. Daarbij is een autotoegang vanaf Lunetten en een betere openbaar vervoer verbinding richting USP nodig. De inpassing van deze verbindingen vergt nader onderzoek en uitwerking. De mobiliteitsadviseur wordt ook gevraagd mee te denken over de financiële uitwerking van de investeringen in de 1e fase.
UNESCO: Input/advisering vanuit mobiliteit bij de gevoeligheidsanalyse naar Unesco. Daarbij onderzoeken we of we de voorkeursrichting kunnen realiseren rekening houdend met de inpassingsmogelijkheden in en nabij het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.
MIRT traject. Betrokkenheid bij lobby richting rijk en provincie, met het oog op starten op MIRT-traject. Advisering over voordelen van SKLK voor andere partners (NS, ProRail, het rijk) en hoe samenwerking opstarten.
Verbindingen over A27. Vanuit mobiliteit meedenken in vraagstuk over het realiseren van (smalle) verbindingen over A27.
Advies / expertise rondom publicatie scenariostudie:
Mogelijke toelichting aan raad in een technische briefing
Beantwoording van mogelijke raadsvragen in evt raadscommissies en raadsinformatiebijeenkomsten.
Aanwezigheid bij informatiebijeenkomsten over SKLK voor de omgeving– toelichten aan stakeholders van de mobiliteitskeuzes
Adviseren wethouders over SKLK / mobiliteit waar nodig
Advisering van projectwethouder en wethouders Ruimtelijke Ordening en Wonen in de staven Lunetten-Koningsweg en Gebiedsontwikkeling.
Vanuit SKLK de relatie met de Mobiliteitsonderzoek Utrecht Oost bewaken (separaat traject).
Regulier werk in Ontwerpteam SKLK (wekelijks op donderdagochtend): algemene advisering mobiliteit irt Scenario’s, bv over:
TOD (Transit-oriented development) concept, focus op fiets & voetganger / modal shift
Advisering over Parkeren & autobereikbaarheid
Advisering over Bus / tram / trein
Advisering over routes langzaam verkeer / OV, locaties P&R’s etc.
Afstemming met interne mobiliteitsadviseur i.r.t. de studie Spoorcorridor UAD en de vertaling naar project SKLK (inpassing ic-station, hov-baan, ook irt fasering)
Zorg dragen voor goede afstemming en overeenstemming met relevante collega’s:
Afdelingen & teams binnen de gemeente rondom mobiliteit.
Tbv afstemming stadsbreed / in netwerk van MIRT adviseurs etc.
Jij bent/hebt:
Brede ervaring (minimaal 10 jaar) heeft met grootstedelijke gebiedsontwikkeling binnen de G4 en de verschillende uitdagingen daarbinnen kent en weet hoe daarop te sturen;
Ervaring heeft in projecten en programma’s die gericht zijn op de Mobiliteitstransitie, zoals bijvoorbeeld een lage parkeernorm, deelmobiliteit, mobiliteitshubs, MaaS en gedragsverandering belangrijke onderdelen vormen;
Strategisch kan adviseren en besluiten onderbouwen, zowel op ambtelijk als op bestuurlijk/politiek niveau;
Een visie heeft op de verschillende bepalende aspecten van het slagen van de beoogde mobiliteitstransitie in relatie tot hoogstedelijke gebiedsontwikkeling en deze visie draag je zowel intern als extern uit
Ervaring heeft met communicatie met externe stakeholders zoals Rijkswaterstaat, ProRail, NS, U Ned, maar ook bewoners;
Ook herken je je in de volgende competenties/vaardigheden:
Flexibel om kunnen gaan met onzekerheden en veranderende omstandigheden in een complexe opgave;
Resultaatgericht, proactief en innovatief werkt en over je eigen rol heen kijkt (multidisciplinaire benadering);
Organisatiesensitief: goed weet te opereren in een complex ambtelijk, bestuurlijk en politiek krachtenveld.
Netwerken en Communicatie kracht: zowel richting en met stakeholders als ook op bestuurlijk/politiek niveau kunnen adviseren als het onderbouwen van besluiten
Visie: een visie op mobiliteitstransitie en deze zowel intern als extern goed weten uit te dragen
Als gemeente Utrecht geloven wij dat een diverse organisatie zorgt voor meer innovatie, creativiteit en een betere samenwerking. Om die reden streven wij ernaar om een zo’n inclusief mogelijke organisatie te zijn. Ben je benieuwd hoe wij dat doen? Lees dat op deze pagina.
Dit ben jij
- Je hebt minimaal 10 jaar ervaring heeft met grootstedelijke
gebiedsontwikkeling binnen de G4 - Je hebt ervaring heeft met communicatie met externe stakeholders zoals
Rijkswaterstaat, ProRail, NS, U Ned, maar ook bewoners - Je kunt strategisch adviseren zowel op ambtelijk als op
bestuurlijk/politiek niveau
- Je bent in staat om buiten de gebaande paden te denken en oplossingen te
zoeken voor uitdagingen in relatie tot gebiedsontwikkeling en mobiliteit - Je bent goed in staat om de belangen van stakeholders, zoals bijvoorbeeld
de NS en ProRail, te vertalen naar de mobiliteitsuitgangspunten voor de
stedelijke ontwikkeling - Je hebt bij voorkeur evaring in projecten en programma’s die gericht zijn
op de Mobiliteitstransitie, waarin onderstaande onderdelen belangrijke
onderdelen hebben gevormd. Selecteer alle onderdelen waarmee je ervaring
hebt - Licht kort en bondig een situatie toel waarin je aan het college/de raad
een mondelinge toelichting hebt gegeven over de mobiliteitsaspecten van een
besluit

Het proces
Dit verhaal gaat over jou
Iets voor jou?