How-to

De STARR-methode

Erik Visser


De STARR-methode werd populair in de jaren ’80 van de vorige eeuw als interviewtechniek en evaluatie – of reflectiemethode en wordt vandaag de dag nog steeds veel gebruikt in het bedrijfsleven, het onderwijs en de publieke sector. Bij TenMonks gebruiken wij de methode om sterke CV’s te schrijven.

Met de STARR-methode kun je namelijk heel concreet en overtuigend uitleggen wat jouw ervaring en jouw bijdrage was bij eerdere werkgevers of opdrachtgevers. Het maakt jouw werkervaring duidelijk voor elke lezer en toont overzichtelijk in het CV.

STARR’is een acroniem. Het staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Dit zijn vijf belangrijke elementen in het beschrijven van een ervaring.

Dit is hoe je het toepast:

  1. Situatie: Beschrijf de context van de uitdaging of het probleem.
  2. Taak: Geef aan wat jouw rol of verantwoordelijkheid was.
  3. Actie: Vertel welke stappen je hebt ondernomen.
  4. Resultaat: Toon de uitkomst met meetbare of tastbare resultaten.
  5. Reflectie (optioneel): Wat heb je geleerd? Wat zou je anders doen?

Hier is een eenvoudig voorbeeld van hoe dit eruit ziet in een CV:

Administratief medewerker – ANWB
03/2018 – 09/2018 – Interim (zzp)

Begin 2018 klopte de boekhouding van de ANWB niet; er ontbraken verkoopfacturen en bedragen op de eindbalans. Het was mijn taak om orde te scheppen en ervoor te zorgen dat alles klopte voor het eind van het jaar.

Werkzaamheden:

  • Het opstellen van takenlijsten voor het team.
  • Het systematisch controleren van de boekhouding, verkoopfacturen en balansposten.
  • Het vastleggen van bevindingen en ontbrekende informatie.

Resultaat: Binnen vier maanden was de volledige boekhouding hersteld, inclusief de ontbrekende bedragen. Deze ervaring leerde mij hoe belangrijk het is overzicht te behouden en taken te delegeren.

Wanneer je alle (relevante) werkervaringen in je CV op deze manier uitwerkt, dan is het voor de lezer direct duidelijk wat je bijdrage en toegevoegde waarde is bij eerdere werk- en opdrachtgevers. Geen speld tussen te krijgen. Wil je meer praktische tips over het schrijven van een sterk CV? Lees onze blog hierover.

Lees verder

Misschien is dit ook interessant