Adviseur IV

Gemeente Stichtse Vecht

  • Uitzenden
  • 26-05-2025
  • Utrecht
  • 36 uur
Logo van Gemeente Stichtse Vecht
€3.602 — € 5.313 / maand
3 maanden
Nog 3 dagen

Dit ga je doen

Recordmanager

Als recordmanager zorg je mede voor een goede inrichting en werking van het informatiebeheer (analoog en digitaal) binnen de Gemeente Stichtse Vecht op tactisch en operationeel niveau.
Je ondersteunt bij de implementaties van generieke werkwijzen voor opslag, beheer en vernietiging van informatie en archiefbescheiden binnen de gemeente en houdt deze actueel. Door je actuele kennis van de geldende wet- en regelgeving ten aanzien van archivering, informatiebeheer en gegevensbescherming weet je waarom beleidskeuzes zijn gemaakt en wat er zo belangrijk is aan goede werk- en procesafspraken.
Je bent betrokken bij projecten om informatiesystemen goed in te richten en geeft samen met de beleidsadviseurs gevraagd en ongevraagd advies aan collega’s, projecten en afdelingen. Tevens ben je in staat leiding te geven aan bewerkingsprojecten van archiefbescheiden, waaronder migratie, vernietiging, overbrenging en digitalisering.
In het kader van kwaliteitszorg voer je periodieke audits en beoordelingen van informatiebeheerprocessen uit en koppelt terug om naleving en effectiviteit te waarborgen. Het monitoren van de staat van de archiefruimten en zo nodig bijsturen bij afwijkingen valt hier ook onder. Je doet verbetervoorstellen om de kwaliteitsstandaarden door te ontwikkelen.
Je bent een verbinder en sparringpartner binnen het team en binnen projecten. Je kunt collega’s binnen de gemeente begeleiden en inspireren en kunt (nieuwe) werkwijzen en -methode overbrengen en exact uitleggen waarom (beleids)keuzes zijn gemaakt.
In deze functie werk je nauw samen met o.a. de andere recordmanagers, beleidsadviseurs en functioneel beheerders binnen het team informatiebeheer. Ook ben je eerste aanspreekpunt en vraagbaak voor alle medewerkers van het team archief/DIV die verantwoordelijk zijn voor de operationele activiteiten.

Kennis & Vaardigheden

  • Processen en werkwijzen kunnen ontwikkelen voor actuele en toekomstige problemen.
  • Goede analytische en probleemoplossende vaardigheden.
  • Sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Kennis van relevante wet- en regelgeving met betrekking tot informatiebeheer en gegevensbescherming, waaronder waarderen en selecteren.
  • Ervaring met informatiebeheersystemen en -technologieën, waaronder zaakgericht werken.
  • Vermogen om effectief samen te werken met diverse belanghebbenden binnen de organisatie.
  • Projecten kunnen begeleiden en uitvoeren.

Competenties

  • Analytisch, praktisch en oplossingsgericht
  • Zelfstandig, stress bestendig en pro-actief
  • Plannen en organiseren, voortgang bewaken, kwaliteitsgericht
  • Communicatief sterk en verbindend
 

RESULTAATGEBIEDEN

  1. Informatiebeheer en Archivering
    1. Informatiebeheer: Zorgdragen voor effectief beheer van fysieke en digitale archiefbescheiden gedurende gehele levenscyclus (tot overbrenging naar de archiefdienst).
    2. Archivering: Ontwikkelen, implementeren en onderhouden van procedures rondom archivering.
  2. Wet en regelgeving
    1. Controleren op naleving van relevante wet- en regelgeving, zoals de archiefwet, -besluit en -regeling, AVG, WOO en andere relevante wetgeving of richtlijnen.
  3. Advies en Ondersteuning
    1. Adviesrol: Adviseren van medewerkers en management over naleving van afspraken rondom informatiebeheer en -beleid.
    2. Ondersteuning: Ondersteunen bij ontwikkeling (en evt. verzorging) van trainingen en ondersteuningsmateriaal voor medewerkers.
  4. Risicobeheer en continuïteit
    1. Risicoanalyse: Identificeren en analyseren van risico's gerelateerd aan informatiebeheer (op tactisch-operationeel niveau) en voorstellen van passende beheersmaatregelen.
    2. Continuïteitsplanning: Ontwikkelen en onderhouden van plannen voor informatiebeheer bij noodsituaties en calamiteiten.
  5. Beveiliging en Privacy
    1. Gegevensbescherming: Implementeren van maatregelen om de veiligheid en vertrouwelijkheid van records te waarborgen.
    2. Toegangsbeheer: Organiseren van de juiste toegangsrechten en -beperkingen om onbevoegde toegang tot records te voorkomen en tegelijk gemakkelijke en efficiënte toegang tot informatie voor geautoriseerde gebruikers.
  6. Implementatie en Naleving
    1. Uitrol van beleid: Leidinggeven aan de implementatie van informatiehuishoudingsbeleid binnen de organisatie, inclusief het opstellen van actieplannen en tijdlijnen
    2. Toezicht: Monitoren en evalueren van de naleving van vastgestelde beleid en procedures, en zorgen voor consistentie en integriteit bij uitvoer informatiebeheer.
  7. Procesoptimalisatie
    1. Procesverbetering: Identificeren en implementeren van verbeteringen in het informatiebeheerproces.
    2. Technologiegebruik: Evalueren en toepassen van technologische oplossingen voor efficiënter informatiebeheer.
  8. Projectmanagement
    1. Projectleiding: Leiden en coördineren van projecten op het gebied van informatiehuishouding, inclusief het opstellen van projectplannen, budgetten en tijdschema’s.
    2. Resultaatgerichtheid: Zorgdragen voor het tijdig opleveren van projectresultaten die voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en projectdoelstellingen.
  9. Kwaliteitsborging en Controle
    1. Audits: Uitvoeren van periodieke audits en beoordelingen van informatiebeheerprocessen om naleving en effectiviteit te waarborgen.
    2. Kwaliteitsstandaarden: Handhaven van kwaliteitsstandaarden voor informatiebeheer en voorstellen ter verbetering doen.
  10. Stakeholder Management
    1. Interne samenwerking: Samenwerken met verschillende afdelingen binnen de organisatie om informatiebeheer te integreren in bedrijfsprocessen.
    2. Externe relaties: Onderhouden van relaties met externe partijen zoals leveranciers van archiefsystemen en toezichthoudende instanties.

Vicky Venema

Recruitment Consultant

Het proces

Dit verhaal gaat over jou

01

De zoektocht – waar begin je?

Elke maand ontvangen we honderden vacatures. Die publiceren we op onze website, maar we blijven niet achteroverleunen. Ons team gaat actief op zoek naar de juiste match. Misschien vind jij ons, of wij jou – hoe dan ook: we maken snel contact.

02

De kennismaking – een goed gesprek, geen kruisverhoor

Jij ziet een interessante opdracht of wij denken dat er een goed bij je past. We bellen om je beter te leren kennen en de opdracht door te nemen. Wat vind jij belangrijk? Wat zijn je ambities? We houden het persoonlijk én to the point. Zo verkennen we samen wat de juiste match voor je is en wat daarmee ook het beste voor de klant is.

03

Afspraken maken – helder en zonder kleine lettertjes

Past de opdracht bij jouw expertise? Top. We bespreken de voorwaarden, je gewenste salaris en hoe de opdracht eruitziet. Omdat het om overheidsvacatures gaat, kunnen de eisen complex zijn en het proces tijdrovend – maar daar helpen wij je soepel doorheen.

04

Introductie – wij regelen de papierwinkel

Je levert een bijgewerkt cv, motivatie en eventuele referenties aan. Wij stellen de introductie samen, volledig afgestemd op de wensen van de opdrachtgever. Alles wat we bespreken komt daarin terug – eerlijk, transparant en geen verrassingen.

05

Even geduld – maar we houden je op de hoogte

Overheidsprocessen kunnen soms traag zijn. Wij geven je vooraf een realistische tijdlijn en houden je tussendoor op de hoogte. Geen radiostilte, maar duidelijke upd

06

Op gesprek – goed voorbereid op pad

Word je uitgenodigd? Mooi! We plannen samen het gesprek en bereiden het grondig voor. We geven je tips & tricks en duiken in de inhoud van de opdracht. Het doel: jouw kansen maximaliseren.

07

Go of No-Go – samen evalueren

Na het gesprek evalueren we hoe het ging. Wil jij door en ziet de opdrachtgever het ook zitten? Dan koppelen we je aan één van onze uitzendpartners. Zij regelen het uitzendcontract. Is het toch geen match? Dan halen we feedback op en zoeken we verder.

08

Aan de slag – alles geregeld, jij kunt starten

Bij een succesvolle bemiddeling leggen we alle afspraken vast in een overeenkomst. Je uitzendpartner regelt het contract, de administratie en zorgt ervoor dat je netjes en op tijd betaald wordt. Jij hoeft alleen maar te focussen op je werk (en een taart sturen mag altijd 😉).

09

Service – ook ná de start zijn we er voor je

Zolang je aan de opdracht werkt, blijven wij je aanspreekpunt. Ook kan je regelmatig uitnodigingen van ons verwachten voor kleine events en borrels bij ons op kantoor. Heb je vragen over je opdracht, verlenging of indexaties? Eén belletje en we helpen je verder. Is de opdracht afgerond? Dan zoeken we met plezier naar een volgende uitdaging voor je.

Iets voor jou?

Laat het ons weten!

Iets voor jou?

Reageer dan vandaag nog!