Projectleider Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming regio IJsselland

Gemeente Zwolle

  • Uitzenden
  • 01-06-2025
  • Overijssel
  • 24 uur
Logo van Gemeente Zwolle
€4.264 — € 6.072 / maand
24 maanden
HBO
Nog 3 dagen

Dit ga je doen

Let op! “Uitvoeringsvoorwaarde:
Met het verstrekken van de opdracht (aan de ondernemer die inschrijft op de onderhavige opdracht en voor gunning in aanmerking komt) en de gemeente Zwolle mag géén arbeidsrelatie/dienstbetrekking tot stand komen. De inschrijver dient dit te waarborgen. Bij het inschrijven op de onderhavige opdracht moet in dit kader rekening worden gehouden dat de uitvoering van de werkzaamheden plaatsvindt onder direct toezicht en leiding van de gemeente Zwolle. Dit betekent dat niet wordt voldaan aan de criteria voor zelfstandigheid zoals vereist onder de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). De gemeente merkt hierbij op dat aan de voornoemde uitvoeringsvoorwaarde niet wordt voldaan als de inschrijver een ZZP-er is".

Organisatie
In Zwolle geloven we dat het leven beter wordt als we samenwerken met inwoners, ondernemers en partners in de stad. En dat blijkt te werken, want Zwolle scoort hoog op ‘kwaliteit van leven’. Inwoners hebben een groot hart voor de stad, houden van het groen, werken, ondernemen met plezier en voelen zich veilig. We kijken uit naar een toekomst met meer dan 160.000 inwoners. Het is onze missie om onze brede welvaart te behouden en te versterken. Dit doen we door unieke talenten samen te brengen en onze passie voor de stad en haar inwoners te delen.

In Zwolle kun je jezelf ontwikkelen, je interesses en vaardigheden verkennen en de vrijheid ervaren om te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. We zijn een organisatie, waar we elkaar waarderen, accepteren en respecteren om wie we zijn. Diversiteit verrijkt onze organisatie en zorgt voor een kleurrijk Zwolle, waar iedereen zich thuis voelt.

Opdracht
Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming (TKSC) is in maart 2021 aangeboden aan de Tweede Kamer. Het is in opdracht van de ministeries van VWS en J&V en de VNG opgesteld. Het doel is tijdig passende hulp te bieden aan gezinnen en huishoudens met problemen die leiden tot onveilige situaties. Het lokale team is in het Toekomstscenario het vaste aanspreekpunt voor gezinnen en huishoudens. Bij veiligheidsvraagstukken wordt niet overgedragen naar de partners op het gebied van veiligheid, maar wordt deze expertise erbij gehaald. De partners op het gebied van veiligheid werken niet in een estafettemodel maar integraal samen. Dit moet leiden tot een nieuwe manier van samenwerken. Het scenario kenmerkt zich door een integrale, intersectorale en domein overstijgende (Zorg, Veiligheid en Straf) benadering. 

De basisprincipes in het scenario zijn gezinsgericht, rechtsbeschermend en transparant, eenvoudig en lerend. Belangrijk uitgangspunt zoals beschreven in het document is dat er voor het gezin en huishouden één vast gezicht is wat veelal betekent dat er vanuit het Lokale Team een vast contactpersoon is. Deze werkt nauw samen met een Regionaal Veiligheidsteam waarin functies van de Gecertificeerde Instellingen, Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming zijn samengebracht. 

Het landelijk toekomstscenario schetst op hoofdlijnen hoe de kind- en gezinsbescherming er over 5 tot 10 jaar (2026- 2030) uit zou kunnen zien. De komende tijd zal op landelijk niveau besluitvorming plaatsvinden over de definitieve inrichting met bijbehorende planning.  

IJsselland 

In IJsselland is de handschoen opgepakt om de vertaalslag te maken van het landelijk opgestelde scenario naar de regionale situatie. Ook worden de kansen benut om te anticiperen op deze ontwikkeling en om verbeteringen in te zetten.

In het voorjaar van 2023 is een kwartiermaker aangesteld voor het opstellen van een startfoto. De startfoto geeft inzicht in de situatie anno 2022 als het gaat om de netwerksamenwerking, ondersteuning en hulpverlening bij onveilige situaties van huishoudens, wat de verbeterpunten zijn en welke acties hiervoor nodig zijn.

In december 2023 is de startfoto ‘Aanpak Kind en Gezinsbescherming’ toekomstscenario Regio IJsselland 2024- 2025 vastgesteld. 

Doelstelling: In de regio IJsselland staan we voor een veilige samenleving waarin onveiligheid in huishoudens geen plaats heeft en intergenerationele overdracht van geweld gestopt wordt.  Door netwerksamenwerking bouwen we aan draagkracht en creëren we een duurzame, veilige en ondersteunende omgeving voor alle (potentiële) betrokkenen, ongeacht hun achtergrond, van 0-100 jaar, nu en in de toekomst.

 In het voorjaar van 2023 is een projectleider aangesteld om aan de slag te gaan met de uitvoering van 4 inhoudelijke- en 3 randvoorwaardelijke actielijnen. Deze zijn inmiddels grotendeels van start gegaan. Door het voortijdig vertrek van de projectleider zijn wij nu opzoek naar een nieuwe projectleider die de kar verder gaat trekken.

Verantwoordelijkheden
De projectleider is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regionale aanpak en het bereiken van de resultaten zoals beschreven in de actielijnen van de startfoto, over een periode van 2 jaar. Deze actielijnen betreffen:
– Het faciliteren van evalueren en leren van gezamenlijke casuïstiek (inclusief cliëntparticipatie en ervaringsdeskundigheid);
– Versterken van de lokale teams en samenwerking met de regionaal werkende organisaties, werken volgens de visie gefaseerd samenwerken aan veiligheid;
– Borgen ambtelijke en bestuurlijke structuur Toekomstscenario;
– Doorontwikkelen ronde tafels gedwongen kader jeugd
– Maken van gezamenlijke verklarende analyses van het gezin/huishouden;
– Integreren hulpverlening gericht op volwassenen.
– Netwerksamenwerking in complexe (scheidings) zaken (gezamenlijk (feiten) onderzoek
– Met deze aanpak werkt de projectleider toe naar het realiseren van de doelstelling.

Opdrachtstructuur

Formeel opdrachtgever van de projectleider is het Bestuurlijk Overleg Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming (BO TKSC). Dit bestuurlijk platform bestaat uit bestuurders van de 11 gemeenten en bestuurders van uitvoeringsorganisaties Veilig Thuis, Jeugdbescherming Overijssel, William Schrikker Stichting, Raad voor de Kinderbescherming, Kadera, Zorg Veiligheidshuis, RSJ IJsselland, GGD. Naast het bestuurlijk platform zijn er de bestuurlijke Kartrekkers. Dit is een vertegenwoordiging van het BO TKSC en zij hebben een ambassadeursfunctie voor dit veranderproces. De Projectgroep TKSC is inhoudelijk opdrachtnemer. Opdrachtnemer op organisatorisch- en randvoorwaardelijk gebied is de centrum Gemeente Zwolle. De Projectgroep legt verantwoording af aan het BO TKSC. En informeert het regionaal Ambtelijk overleg Huiselijk Geweld.

Taken: De projectleider
– Begeleidt, bewaakt en voert op onderdelen de implementatie en de voortgang uit van de aanpak en is de verbindende schakel bij het toewerken naar de gewenste resultaten;
– Zorgt voor verbinding met- en tussen de deelnemende partijen, en op inhoud tussen de betrokkenen van de actielijnen en andere lopende initiatieven in de regio;
– Is voorzitter van de projectgroep en verzorgt de (inhoudelijke) agenda;
– Draagt verantwoording af aan het BO TKSC, rapporteert, informeert en voert opdrachten uit;
– Draagt zorg voor de monitoring van de voortgang en resultaten van de actielijnen binnen de aanpak;
– Onderhoudt het contact met het landelijk programma en proeftuinen en andere sleutelfiguren, en zorgt voor vertaling naar de regio IJsselland en vice versa;
– Onderhoudt periodieke afstemming met de contactpersoon centrumgemeente Zwolle en geeft sturing aan- en werkt samen met de projectsecretaris aan het project;

Zorgt voor de communicatie (o.a. via website en nieuwsbrief) en borging van de resultaten.

Dit ben jij

  • Inschrijver voldoet aan de gestelde uitvoeringsvoorwaarde zoals bovenaan
    benoemd in de uitvraag
  • Mininmaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als projectleider
  • Aantoonbare afgeronde opleiding op minimaal hbo-bachelor niveau
  • Aantoonbare afgeronde opleiding op minimaal hbo-bachelor niveau richting
    criminologie, betuurskunde en/of bedrijfskunde
  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring binnen de (semi) overheid in de
    afgelopen 10 jaar
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als projectleider in het sociaal
    domein in de afgelopen 10 jaar binnen een gemeente (beschrijf separaat en
    beknopt 3 projecten die met succes zijn uitgevoerd)
  • Aantoonbare werkervaring met het jeugdbeleid en/of huiselijk geweld en
    kindermishandeling(toekomstscenario kind- en gezinsbescherming)
  • Beschikbaar vanaf 2 juni 2025 (eerder mag) .

Team TenMonks

Het proces

Dit verhaal gaat over jou

01

De zoektocht – waar begin je?

Elke maand ontvangen we honderden vacatures. Die publiceren we op onze website, maar we blijven niet achteroverleunen. Ons team gaat actief op zoek naar de juiste match. Misschien vind jij ons, of wij jou – hoe dan ook: we maken snel contact.

02

De kennismaking – een goed gesprek, geen kruisverhoor

Jij ziet een interessante opdracht of wij denken dat er een goed bij je past. We bellen om je beter te leren kennen en de opdracht door te nemen. Wat vind jij belangrijk? Wat zijn je ambities? We houden het persoonlijk én to the point. Zo verkennen we samen wat de juiste match voor je is en wat daarmee ook het beste voor de klant is.

03

Afspraken maken – helder en zonder kleine lettertjes

Past de opdracht bij jouw expertise? Top. We bespreken de voorwaarden, je gewenste salaris en hoe de opdracht eruitziet. Omdat het om overheidsvacatures gaat, kunnen de eisen complex zijn en het proces tijdrovend – maar daar helpen wij je soepel doorheen.

04

Introductie – wij regelen de papierwinkel

Je levert een bijgewerkt cv, motivatie en eventuele referenties aan. Wij stellen de introductie samen, volledig afgestemd op de wensen van de opdrachtgever. Alles wat we bespreken komt daarin terug – eerlijk, transparant en geen verrassingen.

05

Even geduld – maar we houden je op de hoogte

Overheidsprocessen kunnen soms traag zijn. Wij geven je vooraf een realistische tijdlijn en houden je tussendoor op de hoogte. Geen radiostilte, maar duidelijke upd

06

Op gesprek – goed voorbereid op pad

Word je uitgenodigd? Mooi! We plannen samen het gesprek en bereiden het grondig voor. We geven je tips & tricks en duiken in de inhoud van de opdracht. Het doel: jouw kansen maximaliseren.

07

Go of No-Go – samen evalueren

Na het gesprek evalueren we hoe het ging. Wil jij door en ziet de opdrachtgever het ook zitten? Dan koppelen we je aan één van onze uitzendpartners. Zij regelen het uitzendcontract. Is het toch geen match? Dan halen we feedback op en zoeken we verder.

08

Aan de slag – alles geregeld, jij kunt starten

Bij een succesvolle bemiddeling leggen we alle afspraken vast in een overeenkomst. Je uitzendpartner regelt het contract, de administratie en zorgt ervoor dat je netjes en op tijd betaald wordt. Jij hoeft alleen maar te focussen op je werk (en een taart sturen mag altijd 😉).

09

Service – ook ná de start zijn we er voor je

Zolang je aan de opdracht werkt, blijven wij je aanspreekpunt. Ook kan je regelmatig uitnodigingen van ons verwachten voor kleine events en borrels bij ons op kantoor. Heb je vragen over je opdracht, verlenging of indexaties? Eén belletje en we helpen je verder. Is de opdracht afgerond? Dan zoeken we met plezier naar een volgende uitdaging voor je.

Iets voor jou?

Laat het ons weten!

Iets voor jou?

Reageer dan vandaag nog!