


Hoe schrijf je een CV?

Het Curriculum Vitae bestaat al even. In 1482 schreef Leonardo da Vinci namelijk het eerste CV ooit, met de hand, als brief aan de Hertog van Milaan.
Sinds die tijd is er best wel wat veranderd in de manier waarop we Cv’s opstellen. In deze blog vertellen hoe jij een ijzersterk CV schrijft.
Bij TenMonks geloven we sterk in functie over vorm. Anders gezegd, inhoud is belangrijker dan de lay-out. Maar het oog wil ook wat, dus over de lay-out geven we je later ook wat tips.
Daarnaast geloven wij in maatwerk. Daarmee we bedoelen we het afstemmen van het CV op de vacature waar je op solliciteert of reageert. Kleine moeite, grote impact.
De inhoud
Een CV kan veel verschillende vormen aannemen en elke CV is ook uniek. Ongeacht de vorm bevat een ijzersterk CV altijd de volgende vijf onderdelen:
- Contactgegevens
- Profielschets
- Werkervaring
- Vaardigheden
- Opleidingen, trainingen en certificeringen
We hebben per onderdeel beschreven hoe je deze het beste in je CV laat terugkomen. Daarnaast hebben we tips die jij kunt toepassen tijdens het schrijven.
Contactgegevens
Het eerste wat een werkgever of recruiter ziet, zijn je contactgegevens. Zorg ervoor dat deze duidelijk en volledig zijn. Voeg de volgende informatie toe:
- Je voornaam en achternaam.
- Telefoonnummer.
- Professioneel e-mailadres (bijvoorbeeld: voornaam.achternaam@email.com).
- Woonplaats
- Eventueel een link naar je LinkedIn-profiel of persoonlijke website als die relevant zijn voor de functie.
Zorg ervoor dat je e-mailadres en eventuele links professioneel ogen, omdat dit direct invloed heeft op de eerste indruk.
Tip: in verband met de AVG wetgeving mogen werkgevers niet zomaar je persoonsgegevens opslaan. Je kunt daarom je geboortedatum en woonadres net zo goed weglaten, scheelt weer.
Profielschets
Een profielschets is een korte, krachtige introductie van jezelf en dit staat bovenaan je CV.
In deze introductie beschrijf je in 3 tot 5 zinnen je belangrijkste vaardigheden, ervaringen en ambities. Dit is de plek waar jij je kan onderscheiden als professional en als kandidaat. Stel jezelf de vraag; ‘hoe zou een tevreden werkgever mij omschrijven?’
Hier begin je met het overtuigen van de lezer.
Voorbeeld: “Ervaren IT-projectmanager met 10 jaar ervaring in het leiden van complexe migratieprojecten. Gespecialiseerd in Agile-methodologieën en stakeholdermanagement. Ik ben op zoek naar een rol waarin ik technische expertise kan combineren met strategische planning om bedrijfsprocessen te optimaliseren.”
Tip: schrijf de belangrijkste woorden in je profielschets dikgedrukt, dat valt extra op.
Werkervaring
Dit is uiteindelijk waar het allemaal om draait. Wat heb je nu precies gedaan?
Het moet voor de lezer glashelder zijn welke ervaring jij hebt opgedaan in je carrière.
Zorg er daarom voor dat het per werkgever of opdrachtgever duidelijk is welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd en hoe deze aansluiten bij de gevraagde ervaring en verantwoordelijkheden in de vacature.
Maak het specifiek, concreet en toegankelijk:
- Beschrijf je werkervaring projectmatig, waarbij je laat zien wat jouw bijdrage en resultaten zijn geweest.
- Pas de STARR-methode toe (Situatie, Taak, Actie, Resultaat – en eventueel Reflectie).
- Gebruik heldere taal, zonder vakjargon.
- Laat belangrijke termen uit de vacature letterlijk terugkomen (maatwerk).
Wanneer je alle (relevante) werkervaringen op deze projectmatige manier uitwerkt via de STARR-methode is dit onderdeel van je CV ijzersterk. Geen speld tussen te krijgen.
We hebben een voorbeeld uitgewerkt in deze blog.
Extra tip: het beschrijven van je werkervaringen doe je chronologisch. Je begint altijd met de meest recente en je werkt terug in de tijd.
Meer leren over de STARR-methode? Lees onze blog over hoe je dit toepast.
Vaardigheden
Een overzicht van je vaardigheden helpt recruiters snel te zien waar je in uitblinkt. Verdeel deze in technische en persoonlijke vaardigheden:
- Technische vaardigheden: Bijvoorbeeld: Excel, Power BI, Python.
- Soft skills: Bijvoorbeeld: communicatie, probleemoplossend vermogen, leiderschap.
- Talenkennis: Geef aan hoe goed je bent in verschillende talen (bijvoorbeeld: Nederlands – moedertaal, Engels – vloeiend).
Zorg ervoor dat je vaardigheden aansluiten bij de eisen in de vacaturetekst. Als een vacature specifieke termen zoals “ITIL” of “Agile” noemt, zorg er dan voor dat deze woorden expliciet in jouw CV terugkomen
Extra tip: je kunt deze vaardigheden extra uitlichten door ze een weging te geven met sterretjes, een percentage of aantal jaren ervaring om je niveau te benadrukken.
Opleidingen, trainingen en certificeringen
Opleidingen
Je opleidingen tonen je kennisniveau en achtergrond. Begin met je hoogste afgeronde opleiding en werk terug in de tijd:
- Naam van de opleiding. Bijvoorbeeld: HBO Informatiekunde.
- Noem het ROC, de hogeschool of universiteit waar je de opleiding hebt gevolgd.
- Voeg jaartallen toe van je opleidingsperiode. Bijvoorbeeld: 2012 – 2015.
- Benoem altijd of het diploma/getuigschrift is behaald of niet.
- Eventueel kun je relevante vakken of specialisaties noemen.
Voorbeeld:
HBO Informatiekunde
Hogeschool Utrecht | 2010 – 2013 | Diploma behaald
Certificeringen en trainingen
Certificaten en trainingen kunnen je CV onderscheidend maken, vooral als ze relevant zijn voor de functie. Vermeld:
- De naam van de certificering of training.
- Het jaar waarin je deze hebt behaald.
- De instantie die de certificering heeft uitgegeven.
Voorbeeld:
- Lean Six Sigma Green Belt | NCOI | 2021
- Prince2 Foundation | ICM | 2018
Lay-out en design
Nu de inhoud van je CV sterk staat is het tijd om te kijken naar de lay-out en het design. Een overzichtelijke en aantrekkelijke lay-out maakt je CV prettig leesbaar.
Voor de lay-out hebben we de volgende tips voor je:
- Professioneel lettertype: Kies voor iets eenvoudigs zoals Arial, Calibri of Times New Roman. Kies lettergrootte 10 of 11.
- Consistente opmaak: Gebruik duidelijke koppen, subtitels en opsommingstekens.
- Maximaal drie pagina’s: Houd het kort en krachtig, tenzij je uitgebreide ervaring hebt. Maar ook dertig jaar werkervaring is op drie pagina’s te krijgen.
- Witruimte: Zorg voor voldoende ruimte tussen secties om het document overzichtelijk te maken.
- Bestandsformaat: Lever je CV bij voorkeur aan als PDF om te voorkomen dat de opmaak verspringt.
De meeste mensen schrijven hun CV in Microsoft Word en daar is niets mis mee. In Word kun je alles gestructureerd uitwerken en heb je opties voor styling.
Maar wil jij je CV net dat beetje extra geven? Dan zijn er diverse online tools die je kunt gebruiken om je CV meer visuele impact te geven en jezelf verder te onderscheiden.
Er zijn veel verschillende tools beschikbaar en ze zijn niet allemaal even goed of gebruiksvriendelijk. Sommige tools zijn ook betaald via een abonnementsmodel. Dus hier is een selectie van gratis tools waar wij goede ervaringen mee hebben:
- Canva
- Resume.io
- Zety
Gebruik van A.I. in je CV
Artificial Intelligence is niet meer weg te denken uit onze digitale wereld en dit zien we ook terug binnen recruitment. A.I. en met name LLM’s zijn namelijk heel gemakkelijk te gebruiken voor het schrijven van een CV of een motivatiebrief.
Bij TenMonks raden we het gebruik van A.I. zeker niet af, maar dagen we je graag uit om wel je eigen stempel en ‘touch’ te geven aan jouw CV. Jij bent uniek en geen ‘dertien in een dozijn’ profiel dat geoptimaliseerd uit een LLM komt rollen.
Nu je alle benodigde informatie hebt, kun je beginnen met het opstellen van je CV. Zodra je tevreden bent met het resultaat en klaar bent om bij de overheid aan de slag te gaan, bekijk dan onze actuele interim-opdrachten en schrijf je vandaag nog in!
Lees verder