How-to

Hoe schrijf je een overtuigende motivatiebrief?

Erik Visser


Halverwege de twintigste eeuw is de motivatiebrief een standaard onderdeel van een sollicitatieprocedure. Sinds de opkomst van de motivatiebrief is de vorm iets veranderd, maar de functie is altijd hetzelfde gebleven. Namelijk; een manier om jouw onderscheidend vermogen en motivatie uit te lichten. 

Een goede motivatiebrief schrijven hoeft dan ook niet ingewikkeld te zijn. Zie je motivatiebrief als een pitch: een korte, krachtige uitleg waarom jij enthousiast bent over een opdracht en waarom jij de beste professional bent voor de opdracht. Deze blog gaat jou op weg helpen om een ijzersterke motivatiebrief te schrijven. 

De motivatiebrief is de kers op de taart van je sollicitatie. Het is je kans om je persoonlijkheid en motivatie te laten zien. Zeker bij opdrachten in het publieke domein is intrinsieke motivatie belangrijk. Opdrachtgevers willen zien dat jij begrijpt waar de organisatie voor staat en dat je gemotiveerd bent om bij te dragen aan het grotere geheel.

1. Waarom is een motivatiebrief belangrijk bij interim-opdrachten? 

Ook als zelfstandige wordt je motivatie beoordeeld. Overheidsorganisaties willen weten waarom jij geschikt bent voor de opdracht, hoe je aansluit bij de context, en of je begrijpt wat er speelt. 

Let op: Deze aanbestedingsplichtige organisaties – waaronder gemeenten, provincies, ministeries en zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s) – selecteren interim-professionals via formele inkoopprocedures waarin kwaliteit, motivatie en aansluiting op de opdracht zwaar meewegen. 

Zeker wanneer een opdrachtgever gelijkwaardige cv’s binnenkrijgt maakt een goed geschreven motivatie het verschil. Het is je kans om op te vallen tussen tientallen of zelfs honderden reacties. 

2. Opbouw van een goede motivatiebrief 

Een sterke motivatiebrief voor een interim-opdracht is compact (max. 1 A4), concreet en op maat geschreven met relevante voorbeelden.

Gebruik bij voorkeur de volgende structuur: 

  • Aanhef: Beste [naam opdrachtgever of heer/mevrouw] 
  • Inleiding: Verwijs naar de opdracht en waarom je enthousiast bent 
    Voorbeeld: “Met veel interesse las ik de opdracht voor financieel adviseur bij Gemeente X. De combinatie van maatschappelijke relevantie en financiële strategie spreekt mij direct aan. Ik heb een soortgelijke rol gehad bij organisatie X” 
  • Motivatie: Wat spreekt je aan? 
    Voorbeeld: “Mijn affiniteit met publieke dienstverlening én mijn ervaring met complexe P&C-trajecten bij o.a. organisatie X en X maken dat ik me graag inzet voor deze opdracht.” 
  • Toegevoegde waarde: Wat maakt jou geschikt? 
    Voorbeeld: “Bij drie gemeenten heb ik als interim controller vergelijkbare processen begeleid. Ik ben gewend snel in te stappen, prioriteiten te stellen en draagvlak te creëren.” 
  • Visie op de opdracht: Hoe zou jij het aanpakken? 
    Voorbeeld: “Gezien het karakter van deze opgave zou ik starten met het scherp krijgen van doelen en risico’s via een kort stakeholdergesprek. Van daaruit werk ik toe naar een gedragen aanpak.” 
  • Afsluiting: Toon enthousiasme voor een kennismaking 
    Voorbeeld: “Ik licht mijn motivatie en aanpak graag verder toe in een kennismakingsgesprek.” 

Een sterke motivatiebrief begint bij het beantwoorden van twee vragen: 

  1. Waarom word jij enthousiast van deze specifieke opdracht? Wat spreekt je aan bij de opdracht? Sluit het aan bij jouw waarden, ervaring en ambities? Geef hierbij ook voorbeelden uit jouw ervaring. 
  2. Waarom ben jij dé professional voor deze opdracht? Benoem je relevante ervaring en competenties. Laat zien hoe jij waarde toevoegt aan de opdracht. 

Extra tip: Lees de opdracht tekst zorgvuldig en haal daar de rode draad uit. Waar ligt de nadruk op: procesbeheersing, veranderaanpak, communicatie met stakeholders? Gebruik dat als leidraad. 

3. Haak in op gevraagde competenties 

In veel opdrachten staan competenties zoals “communicatief vaardig” of “organisatiesensitief”. Haak hierop in met een concreet voorbeeld. 

Voorbeeld: “Als projectleider in het onderwijs bij organisatie X wist ik met mijn organisatiesensitiviteit een brug te slaan tussen verschillende belanghebbenden.” 

Voorbeeld: “Mijn resultaatgerichtheid blijkt uit het feit dat ik bij Omgevingsdienst X in vier maanden tijd een achterstand van 70 dossiers heb weggewerkt, met behoud van kwaliteit en draagvlak.” 

Extra tip: Gebruik de STARR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie) om je voorbeelden krachtig te formuleren. 

Meer weten over de STARR-methode? Lees dit artikel

4. Verwerk je visie op de opdracht 

Opdrachtgevers vragen steeds vaker ook om jouw visie op de opdracht, zeker als het om een meer strategische functie gaat. Hoe jij de opdracht leest en interpreteert, zegt veel over jouw aanpak. Laat bijvoorbeeld zien hoe je draagvlak creëert, risico’s inschat of jouw aanpak afstemt op de bestuurlijke context. 

Voorbeeld: “Gezien de complexiteit van de samenwerking tussen beleid en uitvoering, zou ik starten met een verkenning onder interne stakeholders. Op basis daarvan breng ik de verwachtingen in kaart en stel ik een gedragen routekaart op.” 

Of: “In mijn ervaring bij verandertrajecten in het onderwijs werkt een stapsgewijze aanpak het beste. Daarom zou ik deze opdracht faseren en aandacht geven aan meetbare gedragsverandering binnen teams.” 

Extra tip: Benoem altijd kort je aanpak, ook al staat er in de opdracht geen expliciete vraag naar een visie. Het laat initiatief en denkkracht zien. 

5. Veelgemaakte fouten (en hoe je ze voorkomt) 

Fout: Tip:
Te algemeen (“ik ben communicatief sterk”) Wees specifiek: wat heb je gedaan, voor wie, met welk resultaat? 
Geen afstemming op de opdracht Gebruik kernwoorden uit de vacaturetekst en koppel ze aan jouw ervaring. 
Te lang of te wollig Houd het kort: max. 1 A4 (300-350 woorden). Laat elke zin iets toevoegen. 
Geen call-to-action Sluit af met uitnodiging tot gesprek, niet alleen met “Met vriendelijke groet”. 

6. Checklist sterke motivatiebrief 

  • Heldere en persoonlijke inleiding 
  • Relevante motivatie met korte voorbeelden 
  • Toegevoegde waarde benoemd 
  • Visie op de aanpak verwerkt 
  • Afsluiting met enthousiasme en uitnodiging tot gesprek  
  • Correcte spelling, grammatica en opmaak  
  • Gecontroleerd op dubbele zinnen of herhaalde informatie 

7. Het gebruik van A.I. in je motivatiebrief

Artificial Intelligence is niet meer weg te denken uit onze digitale wereld en dit zien we ook terug binnen recruitment.

A.I. en met name LLM’s zijn namelijk heel gemakkelijk te gebruiken voor het schrijven van een CV of een motivatiebrief.

Bij TenMonks raden we het gebruik van A.I. zeker niet af, maar dagen we je graag uit om wel je eigen stempel en ‘touch’ te geven aan jouw motivatiebrief Jij bent uniek en geen ‘dertien in een dozijn’ profiel dat geoptimaliseerd uit een LLM komt rollen. 

8. Tot slot: waarom het verschil maken loont 

Een sterke motivatiebrief schrijven draait om het beantwoorden van twee kernvragen en het geven van een doordachte visie op de opdracht. Denk aan de juiste opbouw, haak in op gevraagde competenties, en laat je intrinsieke motivatie spreken. Zeker bij een motivatiebrief voor een interim-opdracht bij de overheid is dat wat het verschil maakt. 

Bij TenMonks geloven we dat interim-professionals het verschil maken als zij niet alleen ervaring meebrengen, maar ook een heldere visie en praktische aanpak. Onze opdrachtgevers waarderen professionals die verder kijken dan de opdrachtomschrijving, en vanuit betrokkenheid, vakmanschap en inzicht het verschil maken. 

Voorbeeld uit de praktijk: “Een van onze professionals schreef in zijn motivatiebrief hoe hij als kwartiermaker bij een samenwerkingsverband het draagvlak onder teamleiders herstelde na een lastige reorganisatie. Hij kreeg de opdracht mede dankzij die heldere visie en concreet geschetste aanpak.” 

Nu heb je alle tools om een ijzersterke motivatiebrief te schrijven voor jouw volgende interim opdracht!

Op zoek naar een nieuwe interim-opdracht bij de overheid? Bekijk onze actuele vacatures! 

Lees verder

Misschien is dit ook interessant