


Hoe werkt inhuur bij de overheid? (Speciaal voor interim-professionals)

Ben jij interim-professional en wil je aan de slag voor de overheid? Dan is het handig om te weten hoe de overheid haar inhuur regelt. Want in tegenstelling tot het bedrijfsleven werkt de overheid met specifieke regels, strikte procedures en systemen voor de inhuur van externe professionals.
In deze blog leggen we uit hoe inhuur bij de overheid werkt, welke routes er zijn om aan een opdracht te komen, en waar je als interim-professional op moet letten.
Wat is inhuur?
Bijna alle overheidsinstellingen in Nederland zijn aanbestedingsplichtig. Dit geldt niet alleen de rijksoverheden zoals ministeries, de Nationale Politie of Rijkswaterstaat, maar ook ZBO’s (zoals de DNB), provincies, gemeentes, waterschappen enzovoorts.
Deze aanbestedingsplicht betekend dat deze overheden transparante en openbare aanbestedingsprocedures moeten uitschrijven voor het inkopen van diensten, leveringen en werken. Deze laatste categorie, het inkopen van ‘werken’ wordt in de volksmond ‘inhuur’ genoemd. Inhuurprocedures zijn gebonden aan Europese wet- en regelgeving, maar ook aan de Nederlandse Aanbestedingswet uit 2012.
Waarom huurt de overheid interim-professionals in?
De overheid doet in toenemende mate een beroep op interim-capaciteit. Volgens de Inhuurmonitor Rijksoverheid 2023 besteedt het Rijk jaarlijks ruim 1,5 miljard euro aan externe inhuur. De redenen voor deze inhuur zijn divers:
- Tijdelijke pieken of afwezigheid
- Specialistische kennis die intern ontbreekt
- Projectmatige inzet of verandertrajecten
Ook gemeenten, provincies, waterschappen en zelfstandige bestuursorganen maken veelvuldig gebruik van externe professionals in domeinen zoals ICT, communicatie, beleid, veiligheid en bedrijfsvoering.
Hoe werkt inhuur bij de overheid?
Inhuur bij de overheid is dus gebonden aan allerlei regels die deze processen eerlijk en transparant maken. Eén van deze regels beschrijft dat de waarde van een inhuuropdracht groter moet zijn dan €50.000 op jaarbasis om onder de aanbestedingsplicht te vallen. Dit noemen we ook wel een drempelbedrag.
Wanneer de opdrachtwaarde boven dit drempelbedrag uitkomt kunnen overheidsorganisaties maken gebruik van verschillende inhuurmodellen:
- Aanbestedingen/raamcontracten: Grotere opdrachten worden via Europese of nationale aanbestedingen aangeboden.
- Dynamisch Aankoopsysteem (DAS): Een flexibel inkoopsysteem voor kleinere opdrachten waarbij nieuwe leveranciers zich continu kunnen aanmelden.
- Onderhands: Opdrachten met een lagere waarde dan het drempelbedrag voor aanbesteding kunnen ook rechtstreeks worden uitgezet in de markt via bemiddelaars zoals TenMonks.
Elke overheidsorganisatie is uniek en hanteert haar eigen inhuurprocedure. Hierdoor zijn er verschillen, maar elke procedure volgt één van de bovenstaande inhuurmodellen.
Bij TenMonks hebben we veel kennis en ervaring van deze procedures en weten hoe we bij de opdrachtgever het verschil moeten maken.
Verschillende inhuurvormen: ZZP, detachering en uitzenden
Afhankelijk van de opdracht en jouw voorkeur zijn er verschillende manieren om bij de overheid te werken:
Inhuurvorm | Kenmerken |
ZZP / Freelance | Je werkt als zelfstandig ondernemer en factureert per uur. Meestal via DAS of een bemiddelingsbureau. Goede tarieven en veel flexibiliteit. |
Detachering | Je bent in dienst bij een detacheringsbureau en wordt uitgeleend aan de overheid. Vast salaris met zekerheid en flexibiliteit. |
Uitzenden | Je hebt via het uitzendbureau een contract voor de looptijd van de opdracht en wordt uitgezonden naar de overheid. Veel flexibiliteit en snelle plaatsing. |
Ongeacht welke inhuurvorm jouw voorkeur heeft, TenMonks faciliteert het. Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan? Kijk eens op onze professionals-pagina.
Welke eisen stelt de overheid aan interim-professionals?
Om opdrachten binnen te halen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden:
- Minimaal MBO- of HBO-niveau (afhankelijk van de functie).
- Ervaring binnen de publieke sector is heel vaak een pré.
- VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) wordt in veel gevallen vereist.
- Kennis van overheidsprocessen en wetgeving kan een voordeel zijn.
- Inschrijving bij KvK en BTW-nummer als je werkt als ZZP’er.
Daarnaast kunnen specifieke certificeringen zoals PRINCE2, Agile/Scrum of Lean Six Sigma verplicht zijn, afhankelijk van de opdracht.
Actuele trends in inhuur bij de overheid (2025)
De manier waarop de overheid externen inhuurt, verandert door digitalisering en nieuwe regelgeving. Enkele belangrijke trends:
- Toenemende vraag naar specialisten in digitalisering, AI en cybersecurity: Overheidsorganisaties investeren sterk in digitale transformatie.
- Meer focus op duurzaam en maatschappelijk verantwoord inhuurbeleid: Er wordt strenger gekeken naar de maatschappelijke bijdrage en duurzaamheid van externe inhuur.
- Hybride contractvormen worden populairder: Een combinatie van detachering en ZZP-oplossingen, waarbij externen eerst gedetacheerd worden en later overstappen naar ZZP of vast dienstverband.
- Meer standaardisatie in contracten en tarieven: Overheidsorganisaties werken steeds vaker met universele modelovereenkomsten om schijnzelfstandigheid en juridische problemen te voorkomen.
Conclusie
Werken als interim-professional bij de overheid biedt veel kansen, maar vereist ook de juiste kennis en voorbereiding. Door de juiste kanalen te gebruiken en aan de gestelde eisen te voldoen, vergroot je jouw kans op een succesvolle opdracht.
Wil jij hulp bij het vinden van opdrachten? Bekijk onze actuele vacatures en reageer direct!
Lees verder